0.00 €
Produkt bol pridaný do košíka
img
Ostatné produkty v košíku
produktov v košíku
Medzisúčet
0
  • 05. 12. 2023
  • #TIPY

Plán na pohodu

Každý rok je to rovnaké. Vidíme sa v naškrobenej zástere nad plechmi s vianočným pečivom, s košmi vlastnoručne vyrobených darčekov, byt už je od novembra vyzdobený a uprataný, až sa celý leskne. 

Realita je dosť odlišná. To, že deti majú vianočnú besiedku, zistíme v práci náhodou pri pohľade do kalendára desať minút potom, čo začala. Samozrejme na druhom konci mesta. Potomstvo sa s blížiacimi sviatkami chová ako zmyslov zbavené. Partnera v podstate nevidíme, pretože vo firme je uzávierka. Šťastné Vianoce sú v skutočnosti pekná lopota. Dobrá správa je, že pre vás máme plán.

Najneskôr na začiatku decembra urobte tri veci: Zostavte zoznam darčekov a hneď aspoň jeden kúpte.

V e-shope ASKO-NÁBYTOK si vyberte a objednajte novú vianočnú dekoráciu, napríklad svetelný reťaz alebo ozdoby, a objednajte si ju. 

Spíšte všetko, čo chcete do Vianoc stihnúť. A hneď aspoň polovicu škrtnite. Nechajte len besiedky vašich detí, prechádzku či posedenie s najbližšími priateľmi (čo takto zimný piknik s vareným vínom a horúcou kapustnicou?) a aspoň jednu aktivitu len pre vás: koncert, korčuľovanie alebo masáž. Chcú sa s vami všetci vidieť? Po Vianociach bude kopa času! Dohovorte si stretnutie až v januári. Aspoň sa budete mať na čo tešiť.

Upracte len to, čo váš skutočne rozčuľuje. Na vianočnú výzdobu bytu vám bohato stačia dve hodiny, a ešte pritom môžete počúvať náš podcast LASKOMINY!

Hneď od zajtrajška si nastavte budík o 15 minút skôr. Keď vstanete, zapáľte sviečku a chvíľku sa len dívajte do plameňa. Vždy keď vás niečo cez deň rozčúli, zhlboka sa nadýchnite, zavrite oči, spomeňte si na vašu rannú chvíľku a zhlboka vydýchnite. Funguje to! Vyberte si dobrú knihu a každý deň si pred spánkom čítajte.

1.       Adventný týždeň

Keď na tom trváte, upečte vianočné pečivo. Aby váš byt krásne voňal, stačí jeden plech čohokoľvek. Alebo vonná sviečka. Urobte revíziu darčekov, kúpte baliaci papier a stuhy. Jeden večer môžete vynechať čítanie a na internete si prezrieť nápady na balenie darčekov.

2.       Adventný týždeň

Pripravte vaječný likér podľa nášho receptu, rozlejte ho do menších fľaštičiek a hneď máte darček pre rodinu, priateľov, kolegov alebo starých rodičov. Niečo si samozrejme nechajte, keby bolo najhoršie.

3.       Adventný týždeň

Pošlite rodinu spať, pusťte si romantický film alebo koledy a zabaľte darčeky. Možno to chvíľu potrvá, ale zase sa vyspíte v noci pred Štedrým dňom, pretože budete mať vianočné balíčky hotové. Stromček pokojne ozdobte už teraz. Je to jedna z najkrajších dekorácií vôbec a je veľká škoda, že sa z nej tešíme len dva týždne v roku. Vytvoríte tak novú rodinnú tradíciu, ktorá poteší úplne všetkých.

4.       Adventný týždeň

Urobte okolo seba „bublinku dobra“ a každý deň ju o niečo zväčšite. V ASKO-NÁBYTOK tento rok plníme vianočné priania deťom z centra Klokánek. Nepotrebuje niekto vo vašom najbližšom okolí pomoc, napríklad tí starší susedia odnaproti? Spýtajte sa, či nepotrebujú nakúpiť alebo postaviť stromček. Organizuje niekto priamo vo vašom meste zbierku na konkrétny projekt? Ľahko si overíte, ako to dopadlo.

Tak. To, čo ste nestihli doteraz, už nedoženiete. Len radovať sa ako deti.

Dôležité: Všetko vyššie uvedené je určené len milovníkom Vianoc.

Tak pokojné a láskyplné nám všetkým!

VAJEČNÝ LIKÉR alebo „AJRKOŇAK“

Na 1 liter vaječnej lahôdky budete potrebovať:

100 ml nesladeného kondenzovaného mlieka

400 ml smotany (aspoň 31 %)

150 g trstinového cukru

štipku soli

1 vanilkový struk

5 veľkých žĺtkov (bielky môžete použiť do pečenia)

500 ml rumu

Postup:

Smotanu a vajcia vyberte aspoň hodinu pred prípravou z chladničky. Smotanu a kondenzované mlieko zmiešajte v rajnici s cukrom. Pozdĺžne rozkrojte vanilkový struk, tupou stranou noža vyškrabte semienka i so strukom ich pridajte do zmesi. Krátko povarte, ale dávajte pozor, aby sa hmota nepripálila. Mliečna zmes trochu zhustne. Nechajte ju vychladnúť, potom vyberte vanilkový struk. 

Do ohňovzdornej (kovovej alebo sklenenej) misky opatrne oddeľte žĺtky. V hrnci, na ktorom bude miska dobre sedieť, ohrejte trochu vody (miska by sa vody nemala dotýkať). Akonáhle voda začne vrieť, stiahnite hrniec z platničky, položte naň misku so žĺtkami a okamžite začnite miešať, najlepšie metličkou. Táto časť postupu je najnáročnejšia. Žĺtky sa nesmú zraziť, ale mali by mať takú teplotu, že v nich takmer neudržíte prst. Akonáhle dosiahnete tento bod, odstavte misku z vodného kúpeľa a zamiešajte do žĺtkov zmes smotany a kondenzovaného mlieka. Nechajte vychladnúť a preceďte cez jemné sitko. 

Zostáva posledná podstatná prísada – alkohol. Tento recept bol mnoho rokov vylepšovaný a testovaný širokým príbuzenstvom, priateľmi a kolegami. Pri hľadaní dokonalej chuti bolo vyskúšaných niekoľko druhov alkoholu. Od starého dobrého „tuzemáku“ cez jemné karibské rumy až po brandy. Najlepšie hodnotenie získal u konzumentov rum Republica – je elegantne uhladený a pritom si zachováva typicky známu chuť a vôňu. Z vaječného likéru urobí delikatesu s jemným závanom spomienok na Vianoce vášho detstva, keď vám babička tajne podstrčila pohárik, aby to rodičia nevideli.

Pripraveným množstvom naplníte litrovú fľašu a ešte zostane na degustáciu. Likér je i pekný darček s pridanou hodnotou vlastnej výroby. Alebo si pripravte kedysi tak obľúbenú alžírsku kávu. Kávu ozdobte kopcom šľahačky a polejete poriadnym panákom „ajrkoňaku“. Vaječný likér je tiež základnou prísadou bombardina, ktoré si obvykle dopriavame na horách. Teraz si ho môžete pripraviť doma a nemusíte ani vyťahovať lyže.

Tak na veselé Vianoce!

Zariaďte si svoj domov