Varenie s Kajdou 2012
Cheescake
- 2 balenia kakaových maslových sušienok
- 200g masla
- 1kg smotanového syra (Buko)
- 1dl smotany
- 1 sáčok želatíny (na 1 l tekutiny)
- 5 lyžíc cukru
- 1 vanilkový struk
- Pomarančová kôra z jedného pomaranča
Sušienky nadrobíme a rýchlo zmiešame s mäkkým maslom. Vzniknutú hmotu rozložíme do tortovej formy a necháme vychladnúť v chladničke. Do smotany nasypeme želatínu a necháme napučať. Potom smotanu zohrejeme, aby sa nám želatína rozpustila. Nevaríme! Syr zmiešame s cukrom, vyžmýkaným vanilkovým strukom, pomarančovou kôrou a vmiešame rozpustenú želatínu. Hotovú zmes nalejeme do pripraveného korpusu a vložíme do chladničky na cca 2 hodiny stuhnúť.
Tvarohové tyčinky
Doba prípravy: 30 minút + odležanie cesta
- 250g stužený tuk
- 250g mäkkého tvarohu
- 300g hladkej múky
- 1 vajce
- Soľ
- Vajce na potretie
- Paprika na posypanie
Tuk, tvaroh, múku, vajce a soľ zmiešame. Spracovávame dovtedy, kým nám nevznikne kompaktné cesto. Môžeme pridať aj trochu hladkej múky. Cesto prikryjeme a dáme na chvíľku do chladničky oddýchnuť. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 3mm. Vyvaľkané cesto presunieme na plech vyložený papierom na pečenie a pomocou radielka alebo noža nakrájame prúžky. Potrieme vajcom a posypeme paprikou. Vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme do zlatista cca 10 minút.
Koláč so slivkami
Doba pečenia: 35–40 minút
Cesto:
- 180 g masla
- 1 lyžičky prášku do pečenia
- 250 g hladkej múky
- 50ml studenej vody
- Vanilkový extrakt
- 200g marcipánu
- 300 g sliviek
- 1 vanilkový struk
- 1 hviezdička badiánu
- 1 lyžica cukru
Suroviny na cesto rýchlo zapracujeme v miske na kompaktné cesto. Cesto zabalíme do fólie, vložíme do chladničky a necháme tak hodinku oddýchnuť. Slivky rozpolíme, odkôstkujeme a vložíme do misky. Pridáme vanilkový struk, badián a cukor. Premiešame a necháme pol hodinu oddýchnuť. Studené cesto vyvaľkáme cez fóliu na cca 4mm silnú guľatú placku a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Marcipán vyvaľkáme na rovnako veľký rozmer a položíme na cesto. Doprostred cesta s marcipánom položíme slivky aj s korením a okraje cesta preložíme cez slivky. Pripravený koláč vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme cca 35 minút.
Quiche s cuketou
Doba prípravy: 90 minút
Krehké cesto:
- 300g hladkej múky
- 2 vajcia
- 160g masla
- 3 lyžice vody
- Soľ
- 1 cuketa
- 100g slaniny
- 4 vetvičky tymiánu
- 150g tvrdého syra ementál
- 250g kyslej smotany
- 1dl smotany
- 3 vajcia
- Soľ, korenie
Hladkú múku zmiešame s vajcami, maslom, vodou a štipkou soli. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na chvíľku do chladničky. Medzitým si očistíme a na kolieska nakrájame cuketu. Krehké cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske rozvaľkáme na plát hrubý cca 4 mm. Dno koláčovej formy vyložíme papierom na pečenie. Potom vložíme vyvaľkané krehké cesto a popicháme vidličkou. Na koláč poukladáme nakrájanú cuketu. V miske zmiešame kyslú smotanu s vajcami, nastrúhaným syrom, smotanou, tymiánom, trochu osolíme a zalejeme koláč. Nakoniec koláč posypeme na kocky nakrájanou slaninou. Pripravený koláč vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme do zlatista cca 40 minút.
Tatársky biftek z lososa
Doba prípravy: 30 minút
- 200g čerstvých ?liet z lososa bez kože
- soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
- olivový olej
- citrónová šťava
- 1 menšia mladá cibuľka
Lososa rozmixujeme alebo pomelieme na mlynčeku. Do vzniknutej hmoty pridáme najemno nasekanú mladú cibuľku, soľ, pomleté čierne korenie, pokvapkáme citrónovou šťavou a kvalitným olivovým olejom. Všetko zľahka premiešame, ale veľmi dôkladne. Misu zabalíme do fólie a dáme cca na 30min.vychladnúť. Podávame s maslovými toastami.